resonanties

 

 

 

Sinds 1 januari ervaar ik weer iets van symmetrie. Terugkijkend op het afgelopen jaar vond ik de twee gastcolleges die ik aan HKU en UvA mocht geven erg motiverend. Geschreven cultuurjournalistiek in tijden van Blendle, Facebook en Google lijkt – als je geen vet mediamerk achter je hebt staan, zoals Volkskrant of Vice – een doodlopende weg. Tegelijkertijd lijkt er een zekere kentering op komst. Toen ik voor het jubileumnummer van Kunsten92 een stuk schreef over de gevolgen van technologie voor de kunstensector heb ik mezelf nog gecorrigeerd op full-on cultuurpessimisme-oude-stijl. Vooral door de immer montere Micha Hamel te interviewen probeer ik in dat stuk een handelingsmogelijkheid open te houden.

De laatste tijd zie ik echter steeds meer hyperkritische artikelen verschijnen over de almacht van Silicon Valley. En er zijn spraakmakende spijtoptanten die ineens van zich laten horen. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald, denk ik dan. Met name de tech redactie van The Guardian zit boven op het onderwerp en biedt ook invalshoeken die ik elders mis. Ik zou het best wel grappig vinden als Facebook ‘Hyves gaat’ in 2018.

Meanwhile heeft het fijne, kleine Lab 111 in deze druilerige januarimaand een heerlijk Ghibli-retrospectief, en zag ik gistermiddag met mijn vader Gary Oldman triomferen als Winston Churchill in het qua acteerwerk formidabele Darkest Hour. Een dagje mijn vader op bezoek in Amsterdam zorgde ook voor een hernieuwd en sterk gevoel dat ik mijn familiegeschiedenis moet gaan uitzoeken. Van links naar rechts: mijn Chinese opa in zijn winkel op Aruba, en mijn Arubaans-Chinese vader toen hij net in Nederland was gearriveerd (1949). There’s a story in there, somewhere!

Vrijdag kreeg ik van twee vrienden hun manuscripten, wat voelt als een grote eer. Volgende week ga ik een gesprek leiden bij een vormgevingsbureau dat bezig is met een nieuwe social media strategie, en eind februari mag ik een gastcollege geven aan Dutch Art Institute. Morgen ga ik een mogelijke, nieuwe externe werkplek bezichtigen en misschien zit er zelfs een nieuw, tweekoppig bureautje in de nabije toekomst.

Tip: op 15 en 16 februari presenteert Kapok hun nieuwe album in Broedplaats Lely. Dit wordt vermoedelijk wel iets om niet te missen. Info hier.

Plaats een reactie