bimlab #25 (over impro II)

 

Bimlab #25. Curatoren: Sjahin During en Mary Oliver. Organisatoren: Monica Akihary en Niels Brouwer. Musici: Sjahin During – afro-anatolische percussie, Mark Haanstra – elektrische basgitaar, Oguz Buyukberber – basklarinet, Mary Oliver – altviool. Gehoord: 23 mei, Bimhuiscafé.

Stelt u zich voor lezer: u bent een succesauteur, wiens naam onder verschillende gewaardeerde romans staat. U wordt uitgenodigd om samen met drie andere schrijvers bloot een podium te betreden en aldaar spontaan en kollektief een nieuwe roman te schrijven, terwijl een kritisch publiek toekijkt. Uw enige wapens zijn enig taalgevoel en een rudimentair zelfvertrouwen dat de door u en uw collega’s geopperde zinnen samen misschien wel een verhaal, pamflet of dadagedicht zullen vormen. Zie daar de ware aard, en het enorme risico, dat improvisatiemuziek (onder liefhebbers ‘impro’ genaamd) behelst. De vloer op, en waar acteurs nog terug kunnen vallen op taal en humor heeft de musicus slechts enige instrumentbeheersing, twee oren en twee ogen tot zijn beschikking. Naakter musiceren bestaat er niet.

BIMLAB “is een impro-serie in het café van het Bimhuis met onverwachte muzikale ontmoetingen. Voor iedere editie worden twee curatoren uitgekozen, leden van de Beroepsvereniging voor Improviserende Musici (BIM), ooit de naamgever van het Bimhuis. Zij nodigen musici uit om samen met hen de avond in korte sessies vorm te geven.”

20160523_224509

Nieuwsgierig naar de veelbelovende line up toog ik gisteravond naar het Bimhuis. Dit was nu zo’n avond waardoor ik me blijf verwonderen over het negatieve imago van impro. Muzikaler dan dit krijg je het niet, de schoonheid ontstaat onder je neus. Buyukberber is een gigant op de basklarinet en helaas nog veel te weinig bekend in en buiten Nederland. Altvioliste Mary Oliver (van ICP Orchestra faam) wist in een loeispannend duet Sjahin During, met wie ze voor het eerst speelde, op te zwepen. Of andersom, want ineens leken de rollen om te draaien. Gedurende de drie sets legde bassist Mark Haanstra weelderige, poëtische basstructuren onder dit geheel, een eindeloos fascinerend fundament dat me op prettige wijze deed denken aan de muziek van Steve Coleman.

Op mijn youtubekanaal staan drie korte impressies van Bimlab nummer 25. BIMLAB #26, maandag 26 september, 21.30, €6. Curatoren en musici TBC, volg de site van het Bimhuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s