ambachtelijkheid

Gisteravond begon in de Filmhallen (de prachtig verbouwde tramremise in Amsterdam oud west) een vooralsnog wat minder bekend festival: Ambacht in beeld. De derde editie van een evenement dat een pleidooi doet voor meer liefde en aandacht voor het ambacht. Het driedaagse doe festival is een initiatief van antropologe en filmmaker Wendy van Wilgenburg, die in 2010 hiervoor Stichting Windy Miller oprichtte. Blijkbaar heeft ze een uitstekend netwerk, want in het openingsfilmpje van het festival zagen we minister van onderwijs, cultuur en wetenschap Jet Bussemaker in het atelier van een vakman het symbool van Ambacht in beeld slaan: een ijzeren hamer.

Ambachtelijkheid fascineert me. Hoewel zelf gezegend met twee linkerhanden vind ik het mooi en rustgevend om naar ambachtslieden aan het werk te kijken. Zoals schoenontwerpster Roswitha van Rijn, stoelen- en strijkinstrumentenbouwer Stefan During en componist Willem Jeths, die ik ooit voor De Groene Amsterdammer en Buma Stemra Magazine sprak.

Tijdens de openingsavond vertelde Van Wilgenburg dat dit festival volgend jaar naar New York gaat. Mooi en inspirerend om te zien hoe je met een ogenschijnlijk ‘obscuur’ onderwerp als ‘ambachtelijkheid’ een sprankelend nieuw festival kunt neerzetten. Bussemaker zei in het promofilmpje dat ze 75 miljoen euro extra uittrekt voor ambachtelijk onderwijs, een sector waarin Nederland overigens internationaal gezien een duchtig woordje meespreekt. Dutch design, de wat hippere benaming voor ambachtelijkheid, telt, internationaal. En met de onder hipsters zo trendy geworden aandacht voor ambachtelijkheid en ‘eerlijk’ product – de local goods market in de Hallen is één van de drukst bezochte structurele programma’s – is Ambacht in beeld geheel in tune met de tijdgeest.

Straks zijn er nog workshops animatie door het team van de Aardman studio, waarbij je naar verluidt zelfs na afloop de software mee mag nemen. Klein puntje van kritiek: het afstellen van geluid is ook een in de Nederlandse zalen zwaar ondergewaardeerd ambacht – op een openingsavond met internationale gasten zijn gierende fluittonen echt not done.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s